...eller stjernetydere, som nærmere har været betegnelsen for disse herrer et par årtusinder tilbage i tiden. Senere er de angiveligt blevet kronet, og det er dem der har lagt navn til dagen - i Danmark, altså. Hvis man er interesseret i at læse lidt om det - såfremt man glemte at høre efter i skolen - har Dansk Historisk Fællesråd lidt info her.
For børnene betyder den 6. januar også, at skole og børnehave starter efter en lang og dejlig juleferie, og for at markere overgangen (hvilket jeg er fortaler for man benytter selv den mindste lejlighed til) må der en lille festligholdelse til.
I den mindstes børnehave laver børnene selv hellig3kongerslys. De binder væger på en pind, dypper i smeltet bivoks, og hjembringer stolte de velduftende kreationer. I gamle dage kunne man finde på at komme lidt krudt ind i lyset, og det deraf følgende knald markerede julens afslutning. Det lyder både sjovt og festligt, men egentlig er jeg temmelig glad for de ikke bruger krudt i podens børnehave. Så den går mere i retning af: "Her sidder vi ved vort lille bord - og ser, hvordan lysene brænde - når de er slukkede, siger Mor, - at så er julen til ende". (Fra Peters Jul).
Ingen fest uden kage; her i huset er hellig3kongers brødet blevet konverteret til en kringle med hele udtrækket: marcipan, kokosmel, muscovadosukker, rosiner samt smør og kanel. Indeni gemmes efter alle kunstens regler en guldmønt, og dén der får mønten får en kongekrone samt retten til at herske resten af dagen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nej, nu er det vist altfor længe siden jeg har set dine unger - jeg troede et kort sekund det var sol runa på det øverste billede!
ReplyDelete