Monday, May 4, 2009

Mønster

Tankemønster, strikkemønster, adfærdsmønster, geometrisk mønster, mønsterbort, snitmønster, mønster til efterfølgelse, lægge i mønster …


Jeg tror noget grundlæggende i os alle til stadighed søger mønstre i alt vi ser. Ubevidst såvel som bevidst. Mønstre i egen og andres adfærd. Mønstre i naturen; i stort som i småt. Der er dels en helt pragmatisk grund; overlevelse fordrer (tidligere, ihvertfald) forståelse for sine omgivelser. Kan man se og gennemskue mønstre dukker overordnede sammenhænge op - og et overblik som kan være afgørende i krisesituationer.

- Men søgen efter mønstre er også en søgen efter æstetik, mønstre fascinerer og tryllebinder os med sin skønhed. Mønstre i naturen har altid inspireret til efterlignelse. I forhistoriske hulemalerier og i nutidig kunst, fra at pynte det daglige brød til mønstret på en strikket trøje.


Jeg føler stor glæde og nydelse ved at være i og betragte naturen. Og træder jeg et skridt tilbage og betragter mig selv betragte, ser jeg, at det handler om mønstre. Min hjerne arbejder på højtryk med at finde og lagre mønstre, og imens føler jeg en dyb afspænden og ro.(Dette indlæg er inspireret af mandagstema)

13 comments:

 1. Så fine stener! De ser helt myke ut. :)

  ReplyDelete
 2. Hej Mona. Åh jeg er så vild med sten. Jeg selv har kun været så heldig at finde to af slagsen med den hvide stribe i.ÆV :-)

  Det er et virkeligt smukt eksempel på mønstre i vores verden.

  Mange hilsener
  Henriette

  ReplyDelete
 3. Smukke tanker og fantastiske sten!! Klog fortolkning af ugens tema.

  ReplyDelete
 4. Søte stener og fin tekst:) Fin uke!

  ReplyDelete
 5. Fin tekst til fine stener! Jeg skal på "stenjakt" i dag jeg, for å finne noen til å ha til pynt på terrassen. :)

  ReplyDelete
 6. Vakker tolkning av temaet!

  ReplyDelete
 7. Deilig bidrag! Jeg er så glad i sten!
  Hilsen fra Pillepalle

  ReplyDelete
 8. Smukke, smukke sten, tak for dem.

  ReplyDelete
 9. Smukke, smukke billeder der passer så fint til dine kloge ord.

  ReplyDelete

Please share your thoughts and ideas. Thank you for commenting!